...

Wat is Collageen en wat voor voordelen heeft het?

Collageen

Introductie

Je herkent het misschien als een ingrediënt in je favoriete bodylotion of misschien heb je supplementen opgemerkt in een winkel. Maar wat is collageen? Wat doet het precies? En hoe pas je het gebruik ervan toe in je leven?

Wat is Collageen?

Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam, vooral type 1.  Het wordt aangetroffen in spieren, botten, huid, bloedvaten, spijsverteringsstelsel en pezen. De voordelen van collageen zijn zo opvallend omdat dit eiwit onze huid kracht en elasticiteit geeft, samen met het vervangen van dode huidcellen. Als het gaat om onze gewrichten en pezen, zorgt collageen ervoor deze sterk te houden.

Het wordt vaak een “complex eiwit” genoemd, aangezien het maar liefst 19 verschillende aminozuren bevat. Dit is een mix van zowel niet-essentiële als essentiële aminozuren. Collageen is een bijzonder goede manier om meer voorwaardelijke aminozuren te krijgen, zoals arginine, glutamine, glycine en proline.

Over Arginin


Arginine wordt in het lichaam afgebroken tot stikstofmonoxide, wat een belangrijke verbinding is voor de gezondheid van de bloedvaten en het hart. Er is aangetoond dat Arginine de bloedsomloop verbetert, het immuunsysteem helpt versterken en een positieve invloed heeft op het mannelijke libido. 

Over Glutamine

Glutamine wordt beschouwd als een van de belangrijkste en meest voorkomende aminozuren in het lichaam. Glutamine wordt zowel in onze spieren aangemaakt als ook verkregen uit voedselbronnen. Onderzoek toont aan dat glutamine voordelen heeft voor het voorkomen van angst, spanning, slaapstoornissen/slapeloosheid, een gebrek aan concentratie, een slechte spijsvertering, een verzwakt immuunsysteem en weinig energie. Lees meer over glutamine inhoudelijk in dit artikel.

Over Glycine

Ongeveer een derde van het eiwit in collageen is glycine. Hoewel het qua grootte het kleinste aminozuur is, heeft glycine grote effecten. Om ervoor te zorgen dat onze cellen goed functioneren, helpt glycine bij het bouwen van gezonde DNA-strengen. Het is ook een van de 3 aminozuren die creatine vormen, wat een spiergroei bevordert en energieproductie tijdens trainingen verhoogt.   

Over Proline

Proline maakt bijna 15 procent uit van collageen. Proline helpt de integriteit van bloedvaten te beschermen, de gezondheid van gewrichten te verbeteren en heeft verschillende cardiovasculaire voordelen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Collageen?

Verbeterd kwaliteit van de huid

Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie af. Dit leidt tot een lossere huid, meer rimpels en minder elasticiteit. Door het collageengehalte te verhogen, ziet de huid er steviger uit, wordt de huid gladder en kunnen de huidcellen zich normaal blijven vernieuwen en herstellen.

Ook verminderd collageen cellulitis en striae. Wanneer de huid zijn elasticiteit verliest als gevolg van verminderd collageen, is er nog een bijwerking: meer zichtbare cellulitis. Omdat je huid nu dunner is, wordt cellulitis zichtbaarder. Collageen helpt de elasticiteit te behouden en helpt mogelijke kuiltjes te verminderen.

Verlaagd gewrichtsklachten

Wanneer we collageen verliezen, beginnen onze pezen en ligamenten minder gemakkelijk te bewegen, wat leidt tot stijfheid, gezwollen gewrichten etc. De gelachtige/gladde structuur van collageen die onze botten bedekt en bij elkaar houdt, zorgt ervoor dat we zonder pijn kunnen bewegen. Denk aan het innemen van meer collageen, zoals het invetten van een krakend deurscharnier: het helpt onze ​​gewrichten gemakkelijker te bewegen, vermindert pijn die vaak gepaard gaat met veroudering en vermindert zelfs het risico op gewrichtsschade.

Ondersteund ons verteringstelsel

Het grootste spijsverteringsvoordeel van het innemen van meer collageen is dat het helpt bij het vormen van bindweefsel en daarom de beschermende bekleding van het maagdarmkanaal “afdicht en geneest”. Tegenwoordig weten we dat veel ziekten terug te voeren zijn op een ontsteking of irritatie die voortkomt uit een ongezonde darm. Een slechte darmgezondheid zorgt ervoor dat deeltjes in de bloedbaan terechtkomen waar ze een ontstekingscascade kunnen veroorzaken.

Verbeterd kwaliteit van nagels, haar en tanden

Collageen is de bouwsteen van je nagels, haar en tanden. Het toevoegen van collageen aan je dieet kan helpen jouw nagels sterk te houden en mogelijk tekenen van haaruitval remmen.

Ondersteund je levergezondheid

Als je jouw lichaam wilt gaan ontgiften van schadelijke stoffen, de bloedstroom wilt verbeteren en je hart jong wilt houden, is collageen uiterst nuttig. Dat komt omdat glycine helpt om schade aan de lever te minimaliseren wanneer het vreemde stoffen, gifstoffen of alcohol onschadelijk maakt.   

Ondersteund ons cardiovasculaire systeem

Het aminozuur proline helpt je slagaderwanden om vetophoping in de bloedbaan vrij te maken, waardoor het vet in de slagaders kleiner wordt en vetophoping wordt geminimaliseerd. Proline is nodig voor weefselherstel in de gewrichten en slagaders, en het helpt de bloeddruk onder controle te houden. Bovendien helpt arginine bij de productie van stikstofmonoxide, wat zorgt voor een betere vasodilatatie – wat betekent dat de slagaders verwijden en dat spiercellen en bloedvaten ontspannen, wat zorgt voor een betere bloedsomloop.

Collageen voedingsbronnen

Er zijn 5 hoofdsoorten collageen. Hieronder vind je een lijst van deze collageentypes met de bijbehorende voedingsbron en waarvoor het type dient:

• Type 1: Huid, pezen, bloedvaten, organen en botten. Wit vis en rundvlees zijn de beste voedingsbron van collageen type 1.

• Type 2: Kraakbeen. Kippenbotten bouillon is de beste voedingsbron van collageen type 2.

• Type 3: Bindweefsel. Rundvlees is de beste voedingsbron van collageen type 3.

• Type 4: Keldermembraan in huid, luchtwegen en maag-darmkanaal. Eieren zijn de beste voedingsbron van collageen type 4.

• Type 5: celoppervlakken, haar en placenta.

Collageen suppletie

Ik raad krachtsporters die zwaar liften en/of aardig wat spiermassa hebben aan om bij te suppleren ter ondersteuning van je gewrichten en gezondheid. Zo voorkom je de kans op chronische gewrichtsklachten tot zelfs volledige spierscheuringen.

Dosering trainingsdagen: 20gr  en 20gr Beef Gelatine poeder en 20gr Whey Isolaat. Neem deze shake na je training!

Dosering rustdagen: 20gr en 20gr Beef Gelatine poeder. Onze collageen producten.

De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 686 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!