...

De voordelen van CoQ10

CoQ10

Introductie

CoQ10 is een essentieel element voor veel dagelijkse functies en is vereist voor elke cel in ons lichaam. CoQ10 dient als een antioxidant die cellen beschermen tegen de effecten van veroudering. Het wordt al tientallen jaren in medische praktijken gebruikt vooral voor de behandeling van hartproblemen.

Hoewel ons lichaam co-enzym Q10 aanmaakt, doet het dit niet altijd consistent. Gebrek aan CoQ10 wordt meestal geassocieerd met de schadelijke effecten van oxidatieve stress (schade die door vrije radicalen ontstaat). Een CoQ10 tekort wordt geassocieerd met aandoeningen zoals een afnemende cognitief vermogen, diabetes, kanker, fibromyalgie, hartaandoeningen en spieraandoeningen.

De anti oxidatieve capaciteit van CoQ10 maakt het zelfs een van de meest populaire anti-verouderingssupplementen ter wereld, daarom is het bij suppleren met CoQ10 een goede aanvulling op uw gezondheid.

Wat is CoQ10?

De naam klinkt misschien niet erg natuurlijk, maar CoQ10 is in feite een essentieel voedingsstof die werkt als een antioxidant in het lichaam. In zijn actieve vorm wordt het ubiquinon of ubiquinol genoemd. CoQ10 is in de hoogste concentraties aanwezig in ons hart, lever, nieren en alvleesklier. Het wordt opgeslagen in de mitochondriën van je cellen, vaak de ‘krachtcentrale’ van de cellen genoemd, en daarom is het betrokken bij de productie van energie.

 

Waar is CoQ10 goed voor?          

CoQ10 wordt gebruikt voor belangrijke functies in ons lichaam, zoals:

 • het leveren van energie aan cellen
 • het transporteren van elektronen
 • en het onschadelijk maken van vrije radicalen in het lichaam

Om voldoende energie te behouden om lichaamsfuncties uit te voeren nemen kleine organellen (mitochondriën) vet en andere voedingsstoffen op en zetten ze om in bruikbare energiebronnen (ATP).  Dit proces vereist de aanwezigheid van CoQ10.

Co-enzym Q10 is niet alleen nodig voor het produceren van energie, maar ook voor het beschermen van cellen tegen schade dat wordt veroorzaakt door schadelijke vrije radicalen.

Verder kan co-enzym Q10 de opname van andere essentiële voedingsstoffen verhogen. Het is aangetoond dat het helpt bij het recyclen van vitamine C & vitamine E, waardoor de effecten van deze vitamines en antioxidanten worden versterkt binnen ons lichaam.

CoQ10 is erg potent in preventie en behandeling van hartaandoeningen door de cellulaire bio-energetica te verbeteren, als antioxidant te werken en het vermogen om vrije radicalen op te ruimen te stimuleren.

CoQ10 suppletie kan nuttig zijn voor mensen die statines gebruiken, omdat het de bijwerkingen kan verminderen die ze vaak veroorzaken. Statines worden gebruikt om een ​​enzym in de lever te verminderen dat niet alleen de productie van cholesterol verlaagt, maar ook de natuurlijke productie van CoQ10 verder verlaagt.

Het is mogelijk dat CoQ10 van lipide verlagende medicijnen die de activiteit van HMG-CoA-reductase remt, een cruciaal enzym in zowel cholesterol als co-enzym Q10-biosynthese. CoQ10 suppletie wordt vaak aanbevolen om de natuurlijke niveaus tot hun optimale niveau te herstellen en de effecten van statinegeneesmiddelen, waaronder spierpijn, tegen te gaan. 

Voordelen

Ook kan CoQ10 vruchtbaarheidsproblemen bij mannen verbeteren. CoQ10 suppletie heeft de volgende voordelen rondom vruchtbaarheid:

 • Verbetert de beweeglijkheid van het sperma
 • Verhoogt de bevruchtingssnelheid
 • Verhoogt het aantal zaadcellen
 • Verbetert de morfologie van het sperma (grootte/vorm)
 • Verhoogt antioxidanten in zaadplasma
 • Biedt hulp bij de behandeling van asthenozoöspermie (diagnostisch lage beweeglijkheid van het sperma)
 • Verbetert de symptomen van de ziekte van Peyronie (een ernstige mannelijke onvruchtbaarheidsziekte)

CoQ10 & kanker

Binnen onze cellen helpt CoQ10, eiwitten door membranen te transporteren en bepaalde spijsverteringsenzymen te scheiden van de rest van de cel, dit helpt bij het handhaven van een optimale pH. Er wordt aangenomen dat ziekten zich gemakkelijker ontwikkelen in omgevingen die harder moeten werken om de juiste pH-waarden te behouden. Dit, naast de grote antioxidantcapaciteit, kan een reden zijn dat het risico op kanker geassocieerd kan zijn met CoQ10 niveaus.

Suppleren met CoQ10 tijdens de behandeling van kanker kan helpen om het kanker dodende potentieel van deze medicijnen (zoals doxorubicine en daunorubicine) te vergroten. Er zijn ook aanwijzingen dat CoQ10 het hart kan beschermen tegen DNA-schade die soms kan optreden bij een hoge dosis chemotherapiemedicatie.

In een studie van 9 jaar kregen 41 patiënten met verschillende vormen van kanker in stadium 4, CoQ10 suppletie plus een extra antioxidanten. Van deze patiënten was de overlevingsduur 17 maanden, dit is 5 maanden langer dan in het algemeen werd verwacht. In totaal overleefde 76 procent van de patiënten gemiddeld langer dan verwacht met weinig tot geen bijwerkingen van de behandeling.

Deze onderzoeken zijn verre van hard bewijs, maar ze zijn wel een bemoedigend begin van de gedachte dat CoQ10 suppletie kan helpen bij het verbeteren van risicofactoren en zelfs overleving bij bepaalde vormen van kanker.

Wat zijn factoren die bepalend zijn voor een CoQ10 tekort?

 • Naast veroudering en genetische defecten zijn er nog een aantal factoren die een tekort aan CoQ10 veroorzaken namelijk:
 • Chronische ziekten
 • Hoge niveaus van oxidatieve stress
 • Voedingstekorten in B vitamines
 • Mitochondriale ziekten
 • Statines gebruik

Zoals hierboven vermeld neemt het natuurlijke vermogen om CoQ10 om te zetten in zijn actieve vorm (ubiquinol) af tijdens het verouderingsproces. Deze afname is het duidelijkst bij mensen ouder dan 40 jaar, vooral bij individuen die statinegeneesmiddelen gebruiken. Er is ook gebleken dat individuen met diabetes, kanker en congestief hartfalen de neiging hebben om verlaagde plasmaspiegels van co-enzym Q10 te hebben.

In zeldzame gevallen kan een persoon lijden aan “primaire co-enzym Q10-deficiëntie”, wat een genetisch defect is dat het lichaam ervan weerhoudt om deze verbinding op de juiste manier te vormen. Voor deze personen is een aanvulling met CoQ10 meestal nodig om hersen- en spier gerelateerde symptomen van primaire CoQ10-deficiëntie om te keren.

Suppleren met CoQ10

COQ10 wordt in de meeste voedingsmiddelen in zulke lage hoeveelheden aangetroffen dat zelfs een gezond dieet niet aan de dagelijks aanbevolen dosering kan voldoen. Het dagelijks bij suppleren met een CoQ10 is daarom wellicht een goed idee. Dosering inname van CoQ10 varieert van 50 tot 1200mg per dag. De meeste supplementen vallen bevatten 100-200mg. Mijn advies is tussen de 100-200mg per dag aan CoQ10 te suppleren bij een vetrijke maaltijd, aangezien CoQ10 vet oplosbaar is. Bij een inname van 200mg split je de dosering over 2 doseringen 100mg ochtend en 100mg middag, dit zorgt ervoor dat het beter kan worden opgenomen.

Onze producten

Haya labs – Co-Q10

Supplement Needs – Liposomal CoQ10

Strom Nutrition – Support Max

De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 633 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!