...

Guilt free Crème brûlée

De traditionele crème brûlée wordt gemaakt met slagroom, suiker, eierdooiers en vanille. Een heerlijk dessert dat niet binnen de macro’s van een dieet past en helemaal niet gezond is. Met dit recept hoef je niet te wachten tot je wekelijkse cheat meal. Mijn gezonde versie van een crème brûlée is gemaakt zonder room en suiker. Om de custard te maken gebruik ik Alpro Soya Cuisine Light, een ideaal plantaardig alternatief voor room. De ISO Whey Crème Brûlée van Quamtrax voeg ik toe aan de custard om het aantal eiwitten te verhogen in het recept. En als zoetstof gebruik ik Erythritol. Het heeft geen bittere nasmaak zoals Stevia en bevat geen calorieën en fructose zoals in honing.

Erythritol is een zoetmiddel dat nagenoeg calorieloos is. Het heeft dezelfde structuur en smaakt bijna net hetzelfde als suiker. De suikervervanger wordt via een natuurlijke fermentatie gewonnen, dus het is geen kunstmatig zoetmiddel. Als je kijkt naar de voedingswaarden zal je zien dat het ongeveer 99g koolhydraten bevat waarvan 99g polyolen.

Polyolen zijn suikeralcoholen, de meeste suikeralcoholen hebben een nadelig effect op je spijsvertering. Door de unieke chemische structuur kan je lichaam ze niet verteren waardoor ze zo goed als onveranderd door je spijsvertering gaan. Hierdoor kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel en buikklachten. In tegenstelling tot andere polyolen is Erythritol de enige suikeralcohol waarvan het grootste deel in je bloedbaan opgenomen wordt alvorens het naar je verteringsstelsel gaat.  90% van de Erythritol komt terecht in je bloedbaan, waarna het een tijdje in je bloed circuleert en onveranderd uitgescheiden wordt met de urine. Doordat ons menselijk lichaam dus niet over de enzymen beschikt die polyolen afbreekt hebben ze geen effect op je macro’s.  Een ander voordeel is dat het geen bloedsuiker- of insulinepiek geeft.  Erythritol heeft ook een positieve invloed op je mondhygiëne, het is niet slecht voor je gebit, neutraliseert de zuurtegraad en vermindert tandplak. Erythritol vind je in bijna elke bio- of natuurwinkel.

Ingrediënten (2 porties)

 • 250ml Alpro Soya Cuisine Light
 • 3 eierdooiers
 • 30g ISO Whey Quamtrax (Crème Brûlée)
 • 10g Erythritol
 • 2 theelepels Erythritol (topping)

Bereiding

 • Warm de oven voor op 150 graden.
 • Scheid de eieren en meng de eierdooiers met de 10g Erythritol.
 • Warm de Alpro Soya Cuisine Light samen met de ISO Whey op in een steelpan tot net voor het kookpunt. Belangrijk is dat het mengsel NIET mag koken, anders wordt het te dik.
 • Voeg geleidelijk aan het mengsel van de Soya en ISO Whey toe aan het eierdooiermengsel en meng dit goed.
 • Verdeel het mengsel nu over 2 schaaltjes.
 • Plaats de schaaltjes in een bakvorm en vul deze met koud water tot de schaaltjes bijna volledig in het water staan.
 • Plaats de bakvorm in de oven en laat dit 30min bakken.
 • Haal uit de oven en laat de schaaltjes afkoelen. Plaats ze na het afkoelen een halfuurtje in de koelkast.
 • Haal de schaaltjes uit de koelkast en dep de bovenkant van de custards droog met een vel keukenpapier.
 • Verdeel 1 theelepel Erythritol per schaaltje.

Om de topping af te werken heb je 2 keuzes, in de oven of met een kleine gasbrander.

 1. Als je de oven gebruikt, plaats dan de grill helemaal bovenaan je oven en verwarm de oven op de warmste stand. Als de oven warm genoeg is plaats je de schaaltjes op de grill. Bak dit 3 à 4 minuten tot je ziet dat de Erythritol een lichtbruine kleur krijgt.
 2. Met de gasbrander smelt je de Erythritol tot deze lichtbruin wordt. Doe dit beetje bij beetje zodat de custard niet te warm en te dik wordt.

Laat de topping afkoelen en uitharden alvorens je de créme brûlée serveert.

 

Voedingswaarden Per portie
Calorieën 155,7kcal
Vet 8g
Koolhydraten 3,6g
Eiwitten 16,9g
De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 666 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!