...

De voordelen van Kurkuma

Kurkuma

Wat is Kurkuma?

Kurkuma is afkomstig van de Kurkuma-longa-plant die groeit in India en andere Zuidoost-Aziatische landen. Het is een lid van de gemberfamilie. De gedroogde wortel van deze plant wordt vermalen tot een gele poeder ook wel bekend als kurkuma. Er worden verschillende chemische verbindingen gevonden in dit kruid, ook wel bekend als curcuminoïden. De werkzame stof in kurkuma is curcumine, dit is een polyfenol met ontstekingsremmende eigenschappen en heeft het vermogen om de hoeveelheid antioxidanten die het lichaam aanmaakt te verhogen.

Een eetlepel (+/-7 gram) bevat:

 • 23.9 calorieën
 • 4.4gr koolhydraten
 • 0.5gr proteïne
 • 0.7gr vet
 • 1.4gr vezel
 • 0.5mg mangaan
 • 2.8mg ijzer
 • 0.1mg vitamine B6
 • 170mg kalium
 • 1.7mg vitamine C
 • 13mg magnesium

Voordelen van Kurkuma

Hieronder zal ik 11 voordelen toelichten over de voordelen van Kurkuma.

Kan bloedstolsels vertragen of voorkomen

In zowel laboratorium als dierstudies vermindert het gebruik van kurkuma het aantal gevallen van bloedplaatjesaggregatie aanzienlijk en verminderd het mogelijk risico’s op vorming van bloedstolsels. Een combinatie van laboratorium en dierstudie uitgevoerd in 1986, suggereert zelfs dat curcumine een voorkeursbehandelingsmethode kan zijn voor mensen die vatbaar zijn voor vasculaire trombose en anti-artritische therapie nodig hebben. Dit resultaat moet echter nog worden gerepliceerd in proeven bij mensen.

Kan depressiesymptomen verminderen

Hoewel er weinig onderzoeken zijn uitgevoerd op mensen, hebben tientallen onderzoeken aangetoond dat kurkuma onder meer bijzonder effectief is bij het verminderen van depressiesymptomen bij proefdieren. Deze resultaten lijken verband te hebben met de manier waarop curcumine de neurotransmitterfunctie beïnvloedt via de hersenen. Het tijdschrift Phytotherapy Research publiceerde de resultaten van een studie in 2014. De studie bevatte 60 vrijwilligers met een depressieve stoornis, ze verdeelde de groep om te bepalen hoe patiënten die werden behandeld met curcumine het deden tegenover fluoxetine (antidepressivum) en bij een combinatie van beide. Curcumine was even effectief als fluoxetine bij het beheersen van depressie in 6 weken.
Sindsdien hebben 2 andere studies de impact van curcumine bij patiënten met depressie onderzocht. Bij de eerste waren 56 deelnemers betrokken en bij de tweede waren 108 deelnemers betrokken. Uit beide onderzoeken bleek dat curcumine depressiesymptomen effectief verminderd.

Bestrijdt ontstekingen

Het krachtigste aspect van curcumine is ongetwijfeld het vermogen om ontstekingen onder controle te houden. Het tijdschrift Oncogene publiceerde de resultaten van een studie waarin verschillende ontstekingsremmende stoffen werden geëvalueerd en ontdekte dat curcumine een van de meest effectieve ontstekingsremmende stoffen ter wereld is. Er zijn verschillende dierproeven uitgevoerd waarin het effect van curcumine voor genezing van Alzheimer is onderzocht. Bij muizen lijkt het erop dat curcumine bestaande amyloïde pathologie en bijbehorende neurotoxiciteit remt, dit is een belangrijk kenmerk voor het ontwikkelen van Alzheimer dat in verband staat met chronische ontstekingen. Deze studie toont aan dat curcumine kan helpen tegen het ontwikkelen van Alzheimer.

Verhoogt gezondheid van de huid

De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van kurkuma zijn effectief gebleken bij de behandeling van meerdere huidaandoeningen. Voordelen voor de huid zijn onder meer: glans van de huid, het versnellen van wondgenezing, het kalmeren van de poriën om acne en acnelittekens te verminderen en het onder controle houden van psoriasisaanvallen. Een ongecontroleerde pilotstudie met 814 deelnemers suggereert zelfs dat kurkumapasta 97 procent van de gevallen van schurft binnen 3 tot 15 dagen zou kunnen genezen.

Levert meer resultaat dan gewone artritisgeneesmiddelen

Omdat curcumine bekend staat om zijn sterke ontstekingsremmende en pijnverlagende eigenschappen, is er een studie uitgevoerd met 45 patiënten met reumatoïde artritis om de gezondheidsvoordelen van curcumine te vergelijken met het artritisgeneesmiddel diclofenac (NSAID/pijnstiller). Diclofenac is schadelijk voor ons lijf en kan zorgen voor het ontwikkelen van een lekkende darm en hartaandoeningen. De studie verdeelde deze vrijwilligers in 3 groepen: alleen curcumine behandeling, alleen diclofenac en een combinatie van beiden. De resultaten van deze proef waren verbluffend. De curcumine groep vertoonde het hoogste percentage verbetering in de algehele [Disease Activity Score] en deze scores waren significant beter dan de patiënten in de diclofenac groep. Wat nog belangrijker is dat de behandeling met curcumine veilig bleek te zijn omdat het geen bijwerkingen opleverde.  Wetenschappelijk bewijs toont aan dat de werkzaamheid van kurkuma extract (ongeveer 1000mg/dag curcumine) bij behandeling van artritis werkt.

Kan bepaalde vormen van kanker behandelen of voorkomen

Van alle verschillende onderwerpen die wetenschappers hebben onderzocht met betrekking tot curcumine en het omkeren van ziekten, is kanker een van de meest grondig onderzochte onderwerpen. Curcumine kan helpen bij het bestrijden van prostaatkanker, alvleesklierkanker en andere vormen van kanker.  Een aantal laboratoriumonderzoeken met kankercellen hebben aangetoond dat curcumine anti-kankereffecten heeft. Het lijkt kankercellen te kunnen doden en te voorkomen dat er meer groeien. Curcumine heeft het beste effect tegen borstkanker, darmkanker, maagkanker en huidkankercellen. Een dierstudie uit juli 2017 door onderzoekers van het Baylor Scott & White Research Institutie ontdekte dat curcumine zelfs in staat is om chemoresistentie te doorbreken bij pancreas ductaal adenocarcinoom (PDAC), een agressieve vorm van pancreaskanker.

Kan helpen bij het behandelen van diabetes

In 2009 publiceerde Biochemistry and Biophysical Research Communications een laboratoriumstudie van de Auburn University waarin het potentieel van curcuminoïden werd onderzocht om het bloedsuikergehalte te verlagen. De studie ontdekte dat curcumine letterlijk 400 keer krachtiger is dan metformine (een veelgebruikt diabetesgeneesmiddel) bij het activeren van het enzym AMPK (AMP-geactiveerd proteïnekinase). Een verbinding geproduceerd door fermentatie van curcumine (tetrahydrocurcumine) activeerde AMPK tot 100.000 keer meer dan metformine in bepaalde cellen. AMPK-activering wordt door onderzoekers beschouwd als een “therapeutisch doelwit” voor diabetes type 2, wat betekent dat het uitzoeken hoe dit enzym moet worden geactiveerd een groot potentieel heeft voor het ontwikkelen van effectievere behandelingen voor het verminderen van insulineresistentie en het omkeren van diabetes. Een van de meest voorkomende complicaties van diabetes is zenuwschade ook wel bekend als diabetische neuropathie, die verschillende vormen aanneemt en ernstige symptomen door het hele lichaam kan veroorzaken waaronder spierzwakte tot blindheid. Een onderzoek bij ratten wees uit dat suppletie met curcumine de diabetische perifere neuropathische pijn significant verminderde (meestal gelokaliseerd in voeten, benen, armen en handen). Verder kan diabetische neuropathie ook leiden tot nierfalen. Een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken bevestigde dat curcumine bij dieren de nieren van diabeten beschermt tegen de schade door diabetische neuropathie.

Bestrijdt obesitas

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Biofactors toonde aan dat curcumine de groei van vetcellen kan helpen verminderen op basis van laboratoriumresultaten. De onderzoekers ontdekten dat de ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine effectief waren in het onderdrukken van de ontstekingsprocessen van obesitas en zo obesitas en de ‘nadelige gezondheidseffecten’ ervan helpen te verminderen.

Ondersteunt de behandeling van inflammatoire darmaandoeningen

Een ander onderzoek onderzocht de werking van curcumine om colitis ulcerosa te behandelen tegenover mesalazine (NSAID/pijnstiller). Patiënten die mesalazine gebruikten hadden meer dan 4 keer meer kans op een terugval of opflakkering van colitis ulcerosa tijdens de 6 maanden van deze studie tegenover curcumine.  Een ander onderzoek onderzocht suppletie met curcumine voor patiënten met colitis ulcerosa en patiënten met de ziekte van Crohn. Hoewel de steekproefomvang erg klein was hadden alle patiënten met colitis ulcerosa en 4 van de 5 patiënten met de ziekte van Crohn duidelijke verbeteringen gedurende 2 maanden, wat suggereert dat aanvullend onderzoek nodig is.  Daarom kan curcumine gebruik veelbelovend zijn voor het prikkelbare darm syndroom en andere symptomen van inflammatoire darmaandoeningen.

Werkt als een natuurlijke pijnstiller

Een van de eigenschappen van curcumine is het vermogen om pijn te beheersen. Doorbraakstudies en recensies hebben aangetoond dat curcumine een natuurlijke pijnstiller kan zijn voor:

 • Wondgenezing en branderige pijn
 • Postoperatieve pijn
 • Door ontsteking veroorzaakte artritische pijn
 • Zenuwpijn veroorzaakt door vernauwingsletsel
 • Orofaciale pijn (mond, kaak -en gebitsproblemen)
 • Heupzenuwpijn door chronisch constrictief letsel
 • Artritis / gewrichtspijn

Helpt bij ontgiften

Een belangrijk voordeel van curcumine is het vermogen om het lichaam te ontgiften. Elke dag word je waarschijnlijk blootgesteld aan milieu- en voedingstoxines. Deze chemische stoffen zijn over het algemeen niet aanwezig in het menselijk lichaam en worden vaak geassocieerd met een verhoogd hoeveelheid ontstekingen en een hoger risico op kanker.

Het lijkt erop dat het nuttigen van kurkuma en zijn actieve bestanddeel “curcumine” de lever kan helpen bij het ontgiften van het lichaam en het bestrijden van enkele van de effecten van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen.

Hoe gebruik je kurkuma?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen biedt kurkuma ontzettend veel gezondheidsvoordelen en daarom raad ik het ook iedereen aan om het te nemen. Bij het suppleren/gebruiken van kurukuma adviseer ik dit in combinatie te doen met een maaltijd om zo absorptie te verbeteren. Hieronder zie je een overzicht hoe je diverse producten met kurkuma kunt nemen.

Kurkuma poeder, neem tweemaal daags (ochtend/avond) 600/1000mg aan kurkuma in combinatie met 4mg zwarte peper extract per 100gr kurkuma bij een maaltijd. Dus bij een dosering van 600mg kurkuma voeg je 24mg zwarte peper extract. Ons assortiment: REVIVE MD – Tumeric + BCM-95®, is een combinatie van curcumine en etherische oliën, neem 500mg tweemaal daags (ochtend/avond) bij een maaltijd.  Meriva®, is een combinatie van curcumine en sojalecithine, neem 200-500mg tweemaal daags (ochtend/avond) bij een maaltijd.

Let op dat curcumine een anti-inflammatieve werking heeft. Neem het daarom minimaal 4 uur buitenom je training. En let op dat hoge doseringen curcumine misselijkheid en gastro-intestinale klachten kunnen veroorzaken. Bouw daarom rustig je doseringen op indien nodig.

De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 666 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!