Wat is het verschil tussen een STIM & NON STIM Pre Workout?

Wat is het verschil tussen een STIM & NON STIM Pre Workout?

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat een stimulant (STIM) precies inhoudt. Een stimulant is een werkzame stof die ons opgewekt laat voelen, we voelen ons alerter en minder vermoeid.

De bekendste stimulant die door velen al dagelijks gebruikt wordt is Cafeïne. Cafeïne staat er om bekend dat het ons minder vermoeid laat voelen en ons alerter maakt. Dit komt doordat adenosine (het hormoon die o.a. vermoeidheid regelt) niet kan binden aan zijn receptor, doordat cafeïne er een block op zet. Hierdoor kan adenosine dus niet zijn functie uitvoeren. Alhoewel dit alleen maar positief klinkt is dat het niet helemaal.

Door overmatig cafeïne te consumeren gaat onze slaapkwaliteit drastisch omlaag, waardoor we ons de volgende dag nog vermoeider gaan voelen en dat leidt misschien wel tot nog meer cafeïne consumptie. Hierdoor blijf je in een circuit van vermoeidheid hangen. Wees daarom heel bewust bezig met het gebruik van cafeïne. Bedenk jezelf of je het die dag wel echt nodig hebt en houd het bij een dosering van 3-6 mg per kg lichaamsgewicht, met een maximum dosering van 400 mg per 24 uur.

Omdat cafeïne een halfwaardetijd heeft van 2,5 – 10 uur (afhankelijk van de dosis en hoe gevoelig dat je ervoor bent) is het dus verstandig om het niet laat op de dag te consumeren. Cafeïne is een zeer effectieve stimulant die binnen de doseringen zoals aangegeven niet schadelijk is voor onze gezondheid volgens wetenschappelijk onderzoek.

Heb je echt een boost nodig om je workout door te komen dan werkt cafeïne perfect. Vaak is het al na zo’n 30 minuten merkbaar. Let wel op dat je je aan de advies dosering houdt!

Nu over naar een stimulant vrije (NON-STIM) pre-workout. Zoals de naam al zegt zitten er geen stimulanten in. Dit zorgt ervoor dat je geen hormonen onderdrukt, wat wel het geval is met stimulant pre-workouts.

Vaak zie je stoffen zoals L-Citruline, Beta-alanine terug komen in deze Pre-Workouts.  Dit zijn stoffen die je helpen met het afvoeren van afvalstoffen die ontstaan tijdens je training en helpen tegen verzuring, waardoor je dus meer herhalingen of misschien zelfs meer sets kan uitvoeren dan dat je normaal gesproken zou kunnen.

Ook zitten er in sommige Pre-Workouts stoffen in die je concentratievermogen verhogen (Alpha GPC) waarbij er op de eerder over gesproken hormonen geen block wordt gezet. Hierdoor ervaar je dus geen crash, maar heb je wel de voordelen van een beter concentratie vermogen tijdens je workouts. Het is echter niet vergelijkbaar met cafeïne, maar heeft zeer zeker effect.

Ons advies is daarom stimulant pre-workouts te nemen indien nodig als je wat vroeger op de dag traint, zodat het niet ten kostte gaat van je slaapkwaliteit. Train je echter later op de dag en heb je een boost nodig voor je workouts dan adviseren wij je een stimulant vrije re-workout te nemen.

Auteur: Jack Berendsen
Nutrition scientist
Hypertrophy coach