WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN STIM & NON STIM PRE WORKOUT?

Als je serieus bent over je training, ben je waarschijnlijk al bekend met het concept van pre-workout supplementen. Deze krachtige mix van ingrediënten is ontworpen om je energie te stimuleren, je focus te verbeteren en je prestaties in de sportschool te optimaliseren. Maar wist je dat er twee belangrijke categorieën pre-workouts zijn: met stimulanten en zonder stimulanten? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide opties onderzoeken, zodat je kunt beslissen welke het beste bij jouw behoeften past.

Ten eerste is het belangrijk om te weten wat een stimulant (STIM) precies inhoudt. Een stimulant is een werkzame stof die ons opgewekt laat voelen, we voelen ons alerter en minder vermoeid.

De bekendste stimulant die door velen al dagelijks gebruikt wordt is Cafeïne. Cafeïne staat er om bekend dat het ons minder vermoeid laat voelen en ons alerter maakt. Dit komt doordat adenosine (het hormoon die o.a. vermoeidheid regelt) niet kan binden aan zijn receptor, doordat cafeïne er een block op zet. Hierdoor kan adenosine dus niet zijn functie uitvoeren. Alhoewel dit alleen maar positief klinkt is dat het niet helemaal.

Door overmatig cafeïne te consumeren gaat onze slaapkwaliteit drastisch omlaag, waardoor we ons de volgende dag nog vermoeider gaan voelen en dat leidt misschien wel tot nog meer cafeïne consumptie. Hierdoor blijf je in een circuit van vermoeidheid hangen. Wees daarom heel bewust bezig met het gebruik van cafeïne. Bedenk jezelf of je het die dag wel echt nodig hebt en houd het bij een dosering van 3-6 mg per kg lichaamsgewicht, met een maximum dosering van 400 mg per 24 uur.

Omdat cafeïne een halfwaardetijd heeft van 2,5 – 10 uur (afhankelijk van de dosis en hoe gevoelig dat je ervoor bent) is het dus verstandig om het niet laat op de dag te consumeren. Cafeïne is een zeer effectieve stimulant die binnen de doseringen zoals aangegeven niet schadelijk is voor onze gezondheid volgens wetenschappelijk onderzoek.

Heb je echt een boost nodig om je workout door te komen dan werkt cafeïne perfect. Vaak is het al na zo’n 30 minuten merkbaar. Let wel op dat je je aan de advies dosering houdt!

Pre-Workout Met Stimulanten

Pre-workout supplementen met stimulanten zijn misschien wel de meest populaire keuze onder fitnessfanaten. Ze bevatten ingrediënten zoals cafeïne, taurine en andere stimulerende middelen om je energieniveau te verhogen en je alertheid te verbeteren. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een pre-workout met stimulanten:

1. Verbeterde Energie: Cafeïne, een van de meest voorkomende stimulanten in pre-workouts, kan je een snelle energieboost geven. Dit kan vooral handig zijn als je ’s ochtends vroeg of na een lange werkdag gaat trainen.

2. Verhoogde Focus: Stimulanten kunnen je helpen je beter te concentreren op je training, waardoor je minder snel wordt afgeleid en efficiënter kunt werken.

3. Verhoogde Vetverbranding: Sommige stimulerende pre-workouts kunnen de vetverbranding stimuleren, wat gunstig kan zijn als je ook aan je lichaamssamenstelling werkt.

Nu over naar een stimulant vrije (NON-STIM) pre-workout. Zoals de naam al zegt zitten er geen stimulanten in. Dit zorgt ervoor dat je geen hormonen onderdrukt, wat wel het geval is met stimulant pre-workouts.

Vaak zie je stoffen zoals L-Citruline, Beta-alanine terug komen in deze Pre-Workouts.  Dit zijn stoffen die je helpen met het afvoeren van afvalstoffen die ontstaan tijdens je training en helpen tegen verzuring, waardoor je dus meer herhalingen of misschien zelfs meer sets kan uitvoeren dan dat je normaal gesproken zou kunnen.

Ook zitten er in sommige Pre-Workouts stoffen in die je concentratievermogen verhogen (Alpha GPC) waarbij er op de eerder over gesproken hormonen geen block wordt gezet. Hierdoor ervaar je dus geen crash, maar heb je wel de voordelen van een beter concentratie vermogen tijdens je workouts. Het is echter niet vergelijkbaar met cafeïne, maar heeft zeer zeker effect.

Pre-Workout Zonder Stimulanten

Pre-workout supplementen zonder stimulanten bevatten geen energieopwekkende ingrediënten zoals cafeïne. In plaats daarvan richten ze zich op andere aspecten van prestatieverbetering. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een pre-workout zonder stimulanten:

1. Geen Energiepieken en Dalen: Als je gevoelig bent voor stimulanten of problemen hebt met slapen na de training, kan een stimulantvrije pre-workout een betere keuze zijn, omdat deze geen energiepieken en -dalen veroorzaakt.

2. Lange Trainingen: Voor diegenen die lange, duurtrainingen doen, kan een stimulantvrije pre-workout helpen om je energie gedurende de hele sessie op peil te houden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een energiedip halverwege.

3. Minder Tolerantie-opbouw: Als je regelmatig stimulerende pre-workouts gebruikt, kan je lichaam tolerantie ontwikkelen, wat betekent dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit probleem wordt vermeden met stimulantvrije opties.

Pre-Workout: Met of Zonder Stimulanten – Wat is het Beste voor Jou?

Ons advies is daarom stimulant pre-workouts te nemen indien nodig als je wat vroeger op de dag traint, zodat het niet ten kostte gaat van je slaapkwaliteit. Train je echter later op de dag en heb je een boost nodig voor je workouts dan adviseren wij je een stimulant vrije re-workout te nemen.