SPIERPOMP VERGROTEN MET SUPPLEMENTEN

Wanneer je aan krachttraining doet heb je vast weleens ‘spierpomp’ meegemaakt. Spierpomp is het bekende spiervergrotende effect wat je vlak na de training hebt omdat je spieren zich volzuigen met bloed.  Het ziet er in de spiegel super geweldig uit en het voelt alsof je de hele wereld aan kunt. Maar hoe komt dat, die spierpomp? En hoe kun je dit vergoten met supplementen?

WAT IS SPIERPOMP?

Bij het liften van gewichten neemt de bloedstroom lokaal toe naar de werkende spieren. Hierdoor neemt de spanning en grootte vrijwel onmiddellijk toe. De spiergroepen die je getraind hebt zien er voller uit. Het bloed levert voedingsstoffen naar de spieren om spiercontractie te stimuleren.

HOE ONTSTAAT SPIERPOMP?

Spierpomp ontstaat doordat cellen een signaal doorgeven naar het brein en het hart om meer bloed te pompen naar de werkende spiergroepen. Hierbij een voorbeeld om het proces beter te begrijpen:

Stel je voor dat je een zwembad in jouw achtertuin hebt en deze wil vullen met water. Je legt de tuinslang in het zwembad en zet de kraan open. Er gebeurt alleen niets.
Als je gaat kijken zie je dat er een lek in het zwembad zit en dat de kleine hoeveelheid water die door de tuinslang stroomt gelijkt weer wegstroomt. Toch wil je dat het zwembad gevuld wordt. Je kunt nu twee dingen doen:

 1. Het lek verhelpen
 2. Het water sneller in het zwembad laten stromen dan dat het wegstroomt

Bij spierpomp werkt het ook zo. Slagaders die de werkende spieren voeden verwijden zich waardoor er meer bloed kan binnendringen. Tegelijkertijd wordt de bloedstroom beperkt in andere mindere actieve delen van het lichaam waardoor de lokale afgifte van meer voedingsrijk bloed aan hardwerkende spieren wordt bevorderd.

Het pompeffect wordt aangedreven door een molecuul welke bekend staat als stikstofmonoxide (NO) en welke deel uitmaakt van de NO-cGMP-route. Als reactie op hard werken geven neuronen NO vrij uit de zenuwen en endotheelcellen in en rondom de werkende spier. Vanaf hier vindt No zijn weg naar de gladde spiercellen die de bloedvaten bekleden waar het zich bindt aan guanylcyclase. Deze NO- guanylcyclase-interactie resulteert in de productie van cGMP. cGMP activeert vervolgens een stroom afwaartse signalering die de caliumspiegels in de gladde spieren verlaagt, wat leidt tot ontspanning en aderverwijding.

SUPPLEMENTEN VOOR HET VERBETEREN VAN JE SPIERPOMP

In het assortiment van Realsupps vind je een breed aanbod aan supplementen om alles uit je workout te halen. De producten bevatten verschillende stoffen die helpen om de spierpomp te verhogen en beter te focussen waardoor je nog meer uit je training kunt halen en de volle look van de spierpomp krijgt. Hieronder enkele voorbeelden met uitleg van deze supplementen.

L-CITRULINE

L-Citruline is een van de drie voedingsaminozuren in de ureumcyclus naast L-arginine en L-ornithine. Inname van L-Citruline verhoogt de plasmaspiegels van ornithine en arginine en verbeterd het recyclingproces van ammoniak en het metabolisme van stikstofmonoxide.
Doseringen citruline van 4-8 gram lijken optimaal te zijn om de NO-niveaus vóór de training te verhogen.

GLYCEROL

Glycerol verhoogd het watervolume in het lichaam in combinatie met voldoende vochtinname waardoor het uithoudingsvermogen verbeterd en het je meer energie geeft tijdens je workouts. Let op dat je wel voldoende vocht inneemt in combinatie met glycerol.

POTASSIUM (KALIUM) & SODIUM (NATRIUM)

Het is belangrijk om voldoende kalium & natrium binnen te krijgen voor je workout.
Deze zorgen voor het volgende:

NATRIUM

 • Handhaaft vochtbalans in de cellen
 • Helpt bij het doorgeven van zenuwimpulsen in je lichaam
 • Helpt spieren samentrekken en ontspannen

KALIUM

 • Voorkomt dat het bloed stolt
 • Behoud PH balans in ons lichaam
 • Brengt stoffen naar de cellen
 • Beschermt maagvlies door schade dat wordt veroorzaakt door maagzuur
 • Handhaaft gezonde bloeddruk
 • Bevorderd gezondheid van het hart
 • Behoudt gezondheid van botten

Atleten zouden vooral moeten opletten met hun kaliuminname; kalium speelt namelijk een belangrijke rol bij de opslag van koolhydraten (glycogeen) om je spieren van brandstof te voorzien. Bovendien zijn de frequentie en mate waarin je spieren samentrekken sterk afhankelijk van de juiste hoeveelheid kalium in het lichaam. Als je niet genoeg kalium binnenkrijgt via je dieet of als de beweging van kalium door het lichaam wordt geblokkeerd, kunnen jouw zenuwstelsel en spierstelsel in gevaar komen. Lage kaliumspiegels kunnen energie en uithoudingsvermogen verminderen.

HUPERZINE A

Huperzine A staat bekend als een acetylcholinesteraseremmer. Wat betekent dat het voorkomt dat het het enzym acetylcholine afbreekt wat resulteert in een toename van acetylcholine. Acetylcholine staat bekend als neurotransmitter die betrokken is bij spiercontractie. Toenemende niveaus van acetylcholine zorgen ervoor dat spiercontractie dus verbeterd.

ALPHA GPC

Alpha GPC stimuleert acetylcholine aanmaak in het brein wat ervoor zorgt dat jij je beter kunt focussen tijdens je workout. Prikkels vanuit de zenuwbanen kunnen beter worden doorgestuurd naar de spieren om aan te spannen.

MIJN FAVORIETE POMP SUPPLEMENTEN