GROENTE; EET JIJ VOLDOENDE EN HOEVEEL MOET JE EIGENLIJK ETEN?

GROENTE; EET JIJ VOLDOENDE EN HOEVEEL MOET JE EIGENLIJK ETEN?

Dat groente gezond is weten we allemaal. Maar hoeveel per dag is voldoende? En hoe zorg je ervoor dat je elke dag ook echt genoeg eet? Dit is voor mensen nog een onduidelijk onderwerp. In dit artikel leggen we uit hoe jij ervoor kan zorgen om elke dag voldoende groente binnen te krijgen. Zo voorkom je dat je toch stiekem je groenten laat staan en kiest voor een ongezond tussendoortje. Lees daarom rustig verder en krijg antwoord op onder andere de vraag: “hoeveel groente per dag moet ik eten?”

WAAROM IS GROENTE ZO GEZOND?

Ze zijn enorm gezond en belangrijk in een veelzijdig voedingspatroon. Het consumeren van voldoende groente heeft meermaals aangetoond positieve effecten te hebben op onze gezondheid. Enkele voordelen van het eten van voldoende groenten zijn:

  • De meeste bevatten erg weinig calorieën (fillers)
  • Vrij veel groentesoorten zijn rijk aan water, wat meetelt in je dagelijkse waterconsumptie
  • De meeste groenten bevatten weinig tot geen vet
  • Groenten bevatten vaak weinig/geen suiker
  • Zijn rijk aan vezels, wat bijdraagt aan een goede stoelgang
  • Veel groentesoorten zijn rijk aan antioxidanten
  • Dagelijks voldoende groente eten kan de kans op overgewicht en obesitas verlagen
  • Het eten van voldoende groente kan helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk
  • Groente consumeren draagt bij aan een verkleinde kans op hart- en vaatziekten
  • Kan bescherming bieden tegen verschillende soorten kanker

En zo zijn er nog tal van voordelen die gelinkt kunnen worden aan allerlei soorten groenten. Elke dag voldoende groente eten is dus ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

HOEVEEL GROENTE PER DAG IS VOLDOENDE?

Mensen in Nederland krijgen het advies om elke dag 250 gram groente (en twee stuks fruit) te eten. De Gezondheidsraad in België geeft iets hogere waardes aan, namelijk minimaal 300 gram per dag. In principe zou dat prima haalbaar moeten zijn, maar de praktijk laat zien dat dit toch tegenvalt. Helemaal als je nagaat dat 250 gram per dag eigenlijk nog best weinig is. Het advies in Nederland en België lijkt dan ook enigszins ouderwets.

Een uitgebreide meta-analyse uit 2017 laat namelijk zien dat 250 gram groenten per dag best laag is, als we dit vergelijken met de gezondheidsvoordelen die het heeft om dagelijks meer groente te consumeren.

De meta-analyse die maar liefst 95 studies analyseerde concludeerde het volgende: ongeveer 800 gram aan groente en fruit per dag werd nogsteeds gelinkt met toenemende gezondheidsvoordelen. Dit is dus 3x meer dan de hoeveelheid wat de Nederlandse overheid aanbeveelt. En dan te bedenken dat de meeste mensen de door de overheid vastgestelde hoeveelheden nog niet eens halen. Heel jammer natuurlijk, want het eten van groenten hoeft niet vies of vervelend te zijn.

HOEVEEL GRAM GROENTE PER DAG IS TE VEEL?

Hoeveel groente per dag nu echt te veel is niet helemaal duidelijk. Wat we dus wel met vrij hoge zekerheid kunnen zeggen is dat 800 gram per dag nog steeds veel gezondheidsvoordelen met zich meeneemt. De kans dat iemand structureel elke dag meer dan 800 gram eet is niet heel groot, aangezien veel mensen de huidige minimale hoeveelheid van 250 gram groenten niet eens halen.

GEKOOKTE OF RAUWE GROENTE?

De hoeveelheid van 250 gram per dag heeft betrekking op bereide groente. Dit zal voor komkommer of snacktomaatjes weinig uitmaken, want die eet je meestal rauw. De hoeveelheid gram die het rauw is, is ook de hoeveelheid die je eet.

Echter voor groenten als spinazie of andijvie maakt dit juist weer heel veel uit. Deze groente slinken dus enorm veel zodra je deze in de pan gooit. Wat eerst bijvoorbeeld 100 gram spinazie was, is na bereiden waarschijnlijk nog maar zo’n 50 gram. Je eet dus maar 50 gram spinazie en geen 100 gram. Let er dus goed op dat je rekent met de hoeveelheid bereide groente en dus niet met de hoeveelheid van de groente als het nog onbereid is.

TIPS OM VOLDOENDE GROENTE TE ETEN

Nu je dus weet hoeveel groente per dag gezond voor je is, willen we je als laatste nog een aantal handige tips meegeven om dagelijks meer groente te eten. Zo kun je stapje voor stapje dagelijks meer groente eten. Je hoeft echt niet meteen een volledige omkeer te maken en veel meer groente te eten dan dat je nu doet, dit kan namelijk ook een shock zijn voor je lichaam gezien groenten veel vezels bevatten. Begin gewoon met het vaker implementeren van groenten in je maaltijden, zo zul je merken dat je op termijn makkelijker groenten zult eten en er ook meer van gaat genieten.

1. KIES GROENTEN DIE JE GEMAKKELIJK RAUW KUNT ETEN

Het bereiden van groenten kan ervoor zorgen dat ze nog lekkerder worden, maar dit kost enigszins tijd. Groenten als worteltjes, snack- of cherrytomaten, komkommer en zelfs paprika’s zijn heerlijk om gewoon rauw te eten. Zo hoef je niet te veel werk te besteden aan het bereiden van je groenten, maar kun je gewoon meteen beginnen met eten.

2. KOOP VOORGESNEDEN GROENTEN

Om het jezelf een stuk gemakkelijker te maken kun je kiezen voor voorgesneden groenten. Deze vind je zowel in het koelvak als in de diepvries in je supermarkt. Dit bespaart flink veel tijd, waardoor het al meteen een stuk gemakkelijker wordt om meer groenten te eten. En tevens zijn de kosten ook lager en gaat het langer mee 😉

 

Bij Realsupps hebben we ook groentesupplementen die je kunt gebruiken als aanvulling op je voeding.

 

Dit artikel is geschreven door Jack berendsen. Hij is eigenaar van Iron Addicts.

Terug naar blog