DIËTEN; WELKE ZIJN ER EN KAN HET WERKEN?

DIËTEN; WELKE ZIJN ER EN KAN HET WERKEN?

Diëten is een lastig onderwerp voor velen. Ook is het lastig om het diëten vol te houden.
Je kunt diëten omdat je gewicht wilt verliezen of om gezondheidsredenen. Wat belangrijk is als je start met diëten of met een dieet is dat je niet het jojo effect krijgt. Het is goed om het gezond eten tot je leefstijl te maken, zodat je niet terugvalt in je oude eetpatroon en op een gezond gewicht blijft.

DIËTEN WANNEER JE (VEEL) TE ZWAAR BENT

Wanneer je echt te zwaar bent en moet afvallen om gezondheidsredenen is het van belang dat je een dieet gaat volgen om gewicht te verliezen. Hierbij moet je rekening houden met 0,5 tot 1 kilo per week in de eerste twee maanden. Een te groot calorietekort creëren en daardoor dus veel gewicht verliezen in een korte tijd is niet goed voor je gezondheid. Tevens gaat je lichaam juist extra vet opslaan omdat er een tekort is. Neem de tijd om op een gezonde manier af te vallen tot ongeveer 4 kilo per maand. Op deze manier ben je weliswaar langer bezig, maar ben je tegelijk ook bezig om gezond eten tot je leefstijl te maken.

DIËTEN OM DE RANDJES VET WEG TE WERKEN

Redelijk op gewicht, maar nog net wat randjes vet die je weg wilt hebben? Hierbij ga ik ervan uit dat je al gezond eet, maar dat er wellicht nog wat kleine aanpassingen aan gedaan kunnen worden.
Wanneer je de laatste randje nog weg wilt werken kun je denken aan krachttraining in combinatie met de juiste voeding en supplementen.

KRACHTTRAINING

De krachttraining is heel effectief voor de laatste randjes vet, omdat je hierbij het afterburn effect creëert. Hierbij verbrand je ook na je training nog energie door achterover te leunen in je luie stoel! Omdat je spieren door krachttraining groter worden, verbrand je sowieso meer calorieën in rust omdat je spieren meer energie nodig hebben als ze groter zijn. Je kunt naast krachttraining nog steeds cardio erbij doen, maar probeer dit te verkorten door bijvoorbeeld hitt te gaan doen of te wandelen.

VOEDING

Ervan uitgaande dat je al gezond eet, zullen er vast nog aanpassingen gedaan kunnen worden. Denk hierbij aan:

  • Eiwitten; meer eiwitten eten om beter verzadigd te blijven en minder cravings te hebben
  • Koolhydraten: eet de complexe koolhydraten. Zilvervliesrijs, zoete aardappelen, bananen.
    Meer weten over koolhydraten? Lees dan dit artikel op onze website.
  • Eet voldoende goede vetten (onverzadigde vetten) zoals vette vis, noten en zaden, avocado en vloeibare bak- en braadproducten.
  • Cafeïne nuttigen zoals koffie. Cafeïne is de bekendste vetverbrander op de markt.
  • Voldoende fruit en groente eten
  • Je voeding aanvullen met supplementen

VERSCHILLENDE SOORTEN DIËTEN

Er zijn zoveel verschillende diëten op de wereld dat ik deze niet allemaal ga benoemen. Ik kies er een paar uit waarvan ik er ook achter zou kunnen staan om te gaan volgen.

HET PALEO DIEET

Het Paleo dieet is niets meer dan eten zoals onze voorouders dat deden. Nee je hoeft nu niet te gaan jagen of bessen te gaan plukken. Tegenwoordig kun je prima eten zoals ze dat vroeger deden.

Wat kun je eten?
Veel groente en fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden en granen (glutenvrij)
Je eet eigenlijk zo natuurlijk mogelijk. Onbewerkt en suikervrij. Het is even omschakelen maar je zult zien dat dit een prima leefstijl kan worden.

KETOGEEN DIEET

Bij het ketogeen dieet eet je zo min mogelijk koolhydraten. Maximaal 50 gram per dag.
Koolhydraten uit groenten kun je onbeperkt eten. Je verhoogt bij dit dieet je vet- en eiwit inname.
Omdat je bijna geen koolhydraten meer eet, is het belangrijk om wel de vitamine en mineralen die je hierbij mist aan te vullen met supplementen. Denk hierbij aan de B vitamines en jodium.

De eerste week kun je je erg beroerd voelen. Dit noemen ze de ketoflu en gaat vanzelf weer over. Denk hierbij aan een echt griepgevoel en vooral veel hoofdpijn. Veel water drinken kan hierbij helpen. Na deze week ga je je weer veel beter voelen en heb je minder last van insulineschommelingen.

SUIKERDIEET

Het suikerdieet is geen dieet waarbij je juist suiker gaat eten. Je gaat juist alles uit de weg waar toegevoegde suiker in zit. Zelf vind ik dit geen echt dieet, maar meer een gezonde manier van leven.
Door geen toegevoegde suikers te eten blijf je beter op gewicht en heb je geen last van schommelingen in je insuline gehalte.

MEER TIPS OM AF TE VALLEN

WATER

Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken. Minimaal 2 liter per dag en meer op trainingsdagen. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen worden afgevoerd. Wanneer je vochtbalans op orde is zul je minder last hebben van hoofdpijn, je fitter en energieker voelen en zelfs betere sportprestaties te leveren. ’S morgens bij het opstaan is het goed om gelijk je tekort aan te vullen van de nacht door een glas water te drinken bij het ontwaken.

ONTSPANNING

Stress kan ervoor zorgen dat je cortisollevel te hoog is waardoor het lastiger is om af te vallen. Een goede nachtrust en voldoende ontspanningsmomenten op de dag kunnen helpen om gewicht te verliezen. Wandelen in de natuur kan ook het cortisollevel helpen verlagen.

SUPPLEMENTEN

Supplementen die je kunnen helpen om overtollig vet te verliezen zijn gegroepeerd op deze pagina van onze website.

Terug naar blog