Wat doet een GDA? (Glucose Disposal Agents)

Glucose Disposal Agents (GDA)

Wellicht heb je in ons assortiment een keertje dit product voorbij zien komen en vraag je jezelf af wat doet dit nu eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit waarvoor GDA dient en hoe je dit kunt gebruiken.

Wat is glucose?

Glucose halen we uit koolhydraten. Ze dienen ervoor om ons lichaam te voorzien van energie. 

Hoe gaat dit nou in zijn werking?

Om energie aan te maken moeten er eerst koolhydraten zoals glycogeen ontbonden worden, zie glycogeen als het ware als een grote kralenketting waarbij elke kraal glucose is. 

Dit proces begint al met het kauwen van ons eten en wordt later door de dunne darm verder afgebroken. Hierna wordt glucose in onze bloedbaan getransporteerd, waardoor ons bloedsuikerspiegel gaat stijgen. Vervolgens maakt onze alvleesklier insuline aan, waardoor wij het kunnen gaan gebruiken voor energieproductie.

Over insuline

Ons lichaam maakt insuline aan om stoffen als glucose en vetten op te slaan in spierweefsel of vetweefsel. Hierdoor kunnen wij dit lokaal gebruiken voor het aanmaken van energie. In sommige gevallen maakt ons lichaam te weinig insuline aan zoals: bij een te groot calorieoverschot, overmatige stress en een te hoog vetpercentage. Bij dit soort situaties kunnen GDA’s een uitkomst bieden. 

Wat zijn Glucose Disposal Agents?

GDA’s zijn stoffen die lijken op insuline en specifiek helpen bij het transporteren van glucose en vetten in het spierweefsel. Dit betekent ook dat er minder getransporteerd kan worden naar je vetweefsel, wat ervoor zorgt dat je minder snel vetmassa kunt aanzetten. 

GDA’s hebben veel positieve effecten hebben op je workouts, doordat jij meer glycogeen kan vasthouden in spierweefsel. Je zult o.a. merken dat je meer kracht hebt, meer energie en een betere pomp.  Ook zal insulinegevoeligheid verbeteren, doordat je alvleesklier met minder insuline productie meer koolhydraten kan opnemen in spierweefsel.

Hoe gebruik je GDA’s?

Zoals je al waarschijnlijk zult verwachten gebruik je GDA’s bij grote koolhydraatrijke maaltijden. Vooral bij bulkfases kan het zeer optioneel zijn om te gebruiken, omdat grote hoeveelheden voeding moeilijk is voor het lichaam om te verwerken.

Onze producten

Applied Nutrition – I Drive GDA
Axe & Sledge – GDA + (Glucose Disposal Agent)
Revive – GlucoseRX
Redcon1 – RPG
Muscle Rage – Slin Rx