...

Goede voeding begint bij de juiste keuzes

voeding

Gezond eten heeft veel voordelen. Het kan helpen om af te vallen, of het gewenste gewicht te behouden. Het kan het cholesterol verlagen en bepaalde gezondheidsproblemen voorkomen.

Kiezen voor de juiste voeding is niet heel moeilijk. Volhouden en dit als je leefstijl maken is wel een stuk moeilijker. Wat moet je bijvoorbeeld laten en wat kun je nog gewoon eten? Wij geven je tips en handvatten om te starten en om het vol te houden.

 

Wat is dan goede voeding?

Het voedingscentrum heeft een aantal basis richtlijnen opgesteld voor je dagelijkse voedingsinname.
Deze zijn:

 • Groente en fruit
 • Volkoren producten
 • Meer plantaardig en minder vlees
 • Onverzadigde vetten in plaats van verzadigde vetten
 • Genoeg water en minder suikers

Wanneer je dit op orde hebt ben je al een eind op weg! Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder een beschrijving van de verschillende voedselgroepen.

 

Groenten

Groenten en peulvruchten bevatten natuurlijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het beste (en makkelijkste) is om te kiezen voor groenten en peulvruchten die:

 • In het seizoen zitten.
 • Die verschillende kleuren bevatten

Denk hierbij aan:

Rode, oranje en gele groenten zoals paprika, wortelen, zoete aardappel en pompoen.
Paarse groenten zoals rode kool en aubergine. Witte groenten zoals bloemkool, champignons en aardappelen. En groene groenten zoals broccoli, erwten, spinazie, boerenkool en bonen.

 

Fruit

Vers fruit is een goede bron van vitamines en voedingsvezels. Drink je graag vruchtensappen? Doe dat dan af en toe en niet elke dag. De sappen hebben geen vezels en vullen niet. Wel bevatten deze sappen de suikers die in het fruit zitten.

Het meeste fruit is het hele jaar door beschikbaar zoals appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren. Ander fruit zoals aardbeien is er vaak alleen in het voorjaar of in de zomer. Seizoensfruit is goedkoper, lekkerder en verser en dus altijd de beste keuze.

 

Graanproducten

Bij graanproducten kun je denken aan havermout, zilvervliesrijst, volkorenbrood, tarweproducten, ontbijtgranen, gerst en boekweit.

Graanproducten leveren veel energie.  Daarnaast bevatten graanproducten veel eiwitten, voedingsvezels en mineralen en vitamines. In bewerkte granen gaan sommige van deze voedingsstoffen verloren.

 

Meer plantaardig en minder vlees

Mager vlees zoals gevogelte, vis, eieren en peulvruchten bevatten veel eiwitten, vitamines en mineralen. Peulvruchten, noten en zaden bevatten ook veel voedingsvezels. Een mix van deze voedingsmiddelen is optimaal om voldoende van alles binnen te krijgen.

Zorg voor een mix van (mager onbewerkt) vlees, vis en zuivel. Vis (zoals zalm, makreel etc.) bevatten veel goede vetten. Gevogelte is mager en bevat veel eiwitten. Zuivel zit boordevol eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Ook levert het veel mineralen.

 

Onverzadigde vetten en verzadigde vetten

Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en is dus een juiste keuze. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Producten met veel onverzadigde vetten zijn:

 • Olijfolie
 • Zonnebloemolie
 • Margarine uit een knijpfles
 • Vette vis zoals zalm, haring, paling en makreel
 • Noten zoals amandelen, walnoten en pecannoten
 • Avocado

Verzadigde vetten zijn minder goed voor je en het is verstandig om deze zo min mogelijk te eten. Ze verhogen de kans op hart- en vaatziekten en verhogen het cholesterolgehalte.

Verzadigd vet zit voornamelijk in:

 • Koek, gebak, snacks en zoutjes
 • Melkproducten en kaas
 • Vlees
 • Harde margarine en bak- en braadvet

 

Gezonde keuzes

Gezond eten en kiezen voor de juiste voeding heeft veel voordelen. Je voelt je gezonder en sterker en het immuunsysteem zal sterker worden waardoor je minder snel ziek wordt. Je kunt beter omgaan met stress en je kunt je beter concentreren. Tevens nemen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes af.

Gezond zijn gaat niet alleen over hoe je eruit ziet of hoeveel je weegt. Het gaat erom hoe je je voelt en dat je gelukkig bent. Obsessief calorieën gaan tellen en elke dag op de weegschaal gaan staan heeft geen kans van slagen. Afvallen en een leefstijl veranderen kost tijd, heel veel tijd.

Verder zijn koek en snoep geen verboden terrein wanneer je verder gewoon gezond eet. Doordeweeks netjes en voldoende eten en in het weekend iets lekkers eten wanneer je een filmpje gaat kijken kan absoluut geen kwaad en zal je ook niet direct doen aankomen. Wanneer je dit met mate doet, hoeft er ook absoluut geen schuldgevoel aanwezig te zijn.

Het is niet verstandig om per direct je hele voedingspatroon om te gooien. Om je eetgewoonten te veranderen heb je de juiste instelling nodig en de juiste kennis. Maak van de veranderingen een geleidelijk proces. Begin met haalbare doelen zoals elke dag een stuk fruit of salade of groenten aan een maaltijd toevoegen. Wanneer je hieraan gewend bent kun je de volgende stap nemen. En gun jezelf af en toe iets lekkers.

 

Wil je meer weten over goede voeding, trainen en voedingssupplementen? Kijk dan op onze blogpagina.

De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 666 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!