...

Gezondheid van organen voor optimaal resultaat

organen

De gezondheid van je organen speelt een zeer belangrijke rol bij het behalen van resultaten bij krachtsport. De belangrijkste organen hierbij zijn: het hart, de lever, het brein, de nieren en het verteringstelsel. Waarom deze zo belangrijk zijn leggen we uit in dit artikel. Daarbij geven wij informatie over welke supplementen belangrijk zijn, en naar welke waarden je moet kijken in je bloed.

Het hart

Het hart is een spier die bloed door ons lichaam pompt. Het voorziet de organen en weefsel van vitamine, mineralen, glucose, elektrolyten, tryglyceriden (vetten), zuurstof etc. Wanneer het hart niet goed zou functioneren zouden onze spieren en organen dit ook niet meer doen.

Cholesterol

Het is belangrijk voor je gezondheid om regelmatig je cholesterolwaarden te checken en je bloeddruk bij te houden.
Cholesterol bestaat uit HDL & LDL cholesterol waarbij HDL staat voor goed cholesterol en LDL voor slecht cholesterol. Verhoogde LDL waarden verhogen de kans op cardiovasculaire aandoeningen en moeten daarom altijd minder aanwezig zijn. HDl daarentegen verlaagd de kans op cardiovasculaire aandoeningen. Verhoogde cholesterolwaarden worden onder andere veroorzaakt door:

 • Roken
 • Erfelijkheid
 • Overmatige inname van verzadigde vetten en transvetten
 • Overgewicht
 • Overmatige inname van suikers
 • Langzaam werkende schildklier

Ideale waarden van je cholesterol zijn:

Totaal cholesterol:          > 5,0 mmol/l
HDL cholesterol:              Man: 0,9 – 1,7 mmol/l   Vrouw: 1,1 – 2,0 mmol/l
LDL cholesterol:               < 3,0 mmol/l

Wanneer je cholesterolwaarden te hoog zijn is het belangrijk om je dieet aan te passen en meet te gaan bewegen. Dit kun je aanvullen met supplementen die het cholesterol verlagen, bijvoorbeeld:

 1. Revive MD – Bergamot
 2. Applied Nutrition -Omega 3
 3. MPA – Heartsolve
 4. MPA – Cardiosolve

Bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk kan schade veroorzaken in de adres. Door een verhoogde druk wordt er bloed door je lichaam gepompt. Dit kan ervoor zorgen dat er kleine scheurtjes ontstaan in de aderen waardoor stofjes zoals cholesterol kunnen blijven kleven aan de aderwanden wat leidt voor vernauwing. Uiteindelijk kan dit resulteren in hartfalen, hartinfarct, trombose of op een beroerte. Een verhoogde bloeddruk kan worden veroorzaakt door:

 • Roken
 • Inname van teveel zout
 • Overgewicht
 • Weinig lichaamsbeweging
 • Overmatig gebruik van alcohol
 • Overmatig stress

Ideale waarden voor je bloedruk zijn:

Normaal bovendruk:                      120-129 mmHg
Normaal onderdruk:                      80-84 mmHg
Verhoogt normaal bovendruk:    130-139 mmHg
Verhoogd normaal onderdruk:    85-89 mmHg

 

Het kan ook zijn dat je bloeddruk te laag is, dit is meestal erfelijk. Wanneer je dit wilt verhogen kun je iets meer Himalayazout toevoegen aan je dieet.

Wanneer je bloeddruk te hoog is kun je meer gaan bewegen en proberen om genoeg te ontspannen. Ook kun je supplementen nemen om je bloeddruk te verlagen, bijvoorbeeld:

 1. Revive MD – Bloodpressure RX
 2. Revive MD – Calm
 3. Heartsolve-MPA
 4. Cardiosolve- MPA
 5. Cortisolve-MPA
 6. Applied Nutrition -Omega 3

Bloedsuiker

Bloedsuikerwaarden staan voor de hoeveelheid glucose (suiker) dat er zich in het bloed bevindt. Bloedsuiker zorgt ervoor dat we energie kunnen aanmaken waardoor organen en spieren kunnen functioneren.

De hoeveelheid glucose in het bloed wordt beïnvloed door voeding. Wanneer we eten wordt er door middel van de darmwand glucose getransporteerd naar onze bloedbaan. Onze lichaamscellen nemen de glucose op en breken bepaalde enzymen deze weer af. Uiteindelijk wordt het afgebroken glucose gebruikt voor verwarming van het lichaam, energie tijden bewegen en denken, voor het herstel en voor de groei.

Om afgebroken glucose te transporteren naar lichaamscellen heeft het lichaam insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat glucose door lichaamscellen kan worden opgenomen waardoor de bloedsuikerwaarden dalen.

Ideale waarden voor je bloedsuikerspiegel zijn:

Normale waarden:         4 mmol/l en 8 mmol/l

Dit kan hoger liggen door het nuttigen van een maaltijd. Na ongeveer 3 uur zou dit zich weer lager moeten bevinden.  Mochten je bloedsuikerwaarden chronisch verhoogd zijn dan is het belangrijk om een bezoek te brengen aan je huisarts. Dan kan het zijn dat je Diabetes type 1 of 2 hebt.

Wanneer je in een bulk zit met het nuttigen van veel koolhydraten met een hoge GI waarde kun je een GDA supplement nemen om dit te ondersteunen. Beter is om door de dag heen koolhydraten te nuttigen met een lage GI waarde zoals zoete aardappel, zilvervliesrijst en havermout.

Voorbeelden van goede GDA supplementen zijn:

 1. Muslce Rage – Slin RX
 2. Applied Nutrition – I drive GDA
 3. Revive MD – Glucose RX

Voor meer informatie over GDA supplementen kun je dit artikel teruglezen.

De lever

Een vaak onderschat orgaan is onze lever. Dit is een belangrijk orgaan voor de toevoer van energie tijdens het sporten, het aanmaken van eiwitten maar ook het onschadelijk maken van giftige stoffen in ons lichaam. Wanneer de lever niet goed functioneert worden we futloos en zal het herstel achteruit gaan. Ook kan het zijn dat we ons zelfs vergiftigen als schadelijke stoffen niet meer volledig worden afgebroken door leverenzymen.

Een aangedane lever heeft daarom ontzettend veel effect op sportprestaties en herstel, maar ook in de algemene gezondheid. Het is niet verkeerd om af en toe je waardes te laten checken.

De ideale waarden van je lever zijn:

ALT:                      >35-40U/i
AST:                      Man: <45-50 U/i  Vrouw: <35-40 U/i
Gamma-GT:        Man: <45 U/i        Vrouw: <35 U/i
Bilirubine:           <140 umol/I (48 uur)
Albumine:          <2 mmol/I

Wanneer de leverwaarden verhoogd zijn kun je voedingsstoffen nemen met veel vitamine C zoals broccoli, kiwi en aardbeien. Ook voedingsstoffen met goede vetten zoals vis; makreel, zalm en sardientjes. Ook kun je supplementen nemen die de lever ondersteunen, zoals:

 1. Revive MD – Liver
 2. Revive MD – Tumeric +
 3. Applied Nutrition -Omega 3
 4. Applied Nutrition – Critical Greens

Verteringstelsel

Het verteringstelsel bestaan uit mond- en keelholte, maag en darmen. Het verteert ons eten en maakt schadelijke bacteriën dood. Een goed dieet die bestaat uit voldoende groente, fruit en gezonde vetten is belangrijk om het verteringstelsel gezond te houden.

Mocht je last hebben van het verteringstelsel dan kan dat te maken hebben met een tekort of juist teveel aan bepaalde vezels. Vezels kun je onderverdelen in fermenteerbare vezels en niet fermenteerbare vezels. Fermenteerbare vezels worden afgebroken door de darmwand wat zorgt voor een goede ontlasting. Mocht je last hebben van obstipatie dan kan het nuttigen van fermenteerbare vezels helpen.

Producten die fermenteerbare vezels bevatten zijn:

 • Groente
 • Fruit
 • Peulvruchten

Niet fermenteerbare vezels worden niet afgebroken door de darmwand waardoor ze vocht gaan opnemen en de ontlasting dikker wordt.

Producten die niet fermenteerbare vezels bevatten zijn:

 • Graanproducten
 • Noten

Voor het onderhouden van een gezond verteringstelsel kun je ook supplementen nemen als aanvulling op je dagelijkse dieet. Supplementen die het verteringsstelsel kunnen ondersteunen zijn:

 1. Haya Labs – Probiotica
 2. Haya Labs – Super Enzymes
 3. Revive MD – Digestive Aid

Het brein

Het functioneren van het brein wordt vaak onderschat tijdens de workouts. Het brein stuurt constant signalen om de bewegingen mogelijk te kunnen maken. Het is de hele dag bezig met het verwerken van informatie en aansturen van alles in ons lichaam. Denk hierbij ook aan het functioneren van de organen en cellen. Om ons brein goed te laten functioneren heb je allereerst voldoende slaap nodig.

Sporters investeren vaak eerder in pre-workout dan in gezondheidssupplementen. Natuurlijk kan een pre-workout een enorme boost geven aan je trainen en ervoor zorgen dat je meer werkt kunt verrichten, maar in de basis is het meest belangrijk om je gezondheid op orde te hebben.

Een echte aanrader om beter te slapen kun je het volgende supplement nemen: Brain Gains – Nootropic Sleep Aid.

Het inzetten van stimulantvrije pre-workout en BCAA’s is een aanrader om meer focus te hebben en het brein te ondersteunen tijdens de workout. Wil je meer weten over stimulantvrije pre-workouts dan kun je hier het artikel teruglezen.

Vitamine D biedt ook veel gezondheidsvoordelen voor ons brein.

De nieren

De nieren hebben de volgende functies:

 • Het verwijderen van afvalstoffen in het bloed
 • Verwijderen van overmatig hoeveelheid vocht
 • Ze helpen mee met het aanmaken van rode bloedcellen
 • Ze verwijderen elektrolyten
 • Regelen de zuurgraad van het lichaam
 • Activatie van vitamine D

Onze nieren hebben een grote impact op onze gezondheid. Het hebben van nierklachten kan er voor zorgen dat je bloeddruk verhoogd, dat afvalstoffen zich ophopen in het bloed, dat er chronische vermoeidheid ontstaat en dat we vatbaarder worden voor infecties. Nierklachten kunnen ontstaan door:

 • Overmatig medicijn gebruik
 • Hoge bloeddruk
 • Diabetes
 • Roken
 • Overgewicht
 • Erfelijkheid

Wanneer je je bloedwaarden laat checken is het belangrijk om te kijken naar de volgende waarden:

Creatine Kinase (CK):     Man: <200 U/i   Vrouw: <170 U/i
Creatine (eGFR):              >90 ml/min

Om de kans op nierschade te voorkomen is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak die nierschade kan veroorzaken zoals medicijnen, roken en je algehele leefstijl.

Wanneer je veel medicatie moet nuttigen kan het helpen om het volgende supplement te nemen: Revive MD – Kidney Rx

Tot slot

Hopelijk heb je door dit artikel overwogen om toch meer te gaan kijken naar je algemene gezondheid dan sportprestaties alleen. Wanneer je bepaalde gezondheidsklachten hebt neem deze dan serieus en onderzoek voor jezelf wat de oorzaak hiervan kan zijn. Ook hoop ik dat je door het lezen van dit artikel meer zal gaan investeren in health support suppletie i.p.v. alleen gymprestatie suppletie.

Dit artikel is geschreven door Jack berendsen, Personal Trainer en Nutrition Scientist van Iron Addicts

 

 

De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 623 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!