DE WONDEREN VAN CREATINE VOOR SPIEROPBOUW

DE WONDEREN VAN CREATINE VOOR SPIEROPBOUW

Creatine, een van de meest bestudeerde en populaire supplementen in de wereld van sportvoeding, heeft de afgelopen decennia de aandacht getrokken van atleten, bodybuilders en fitnessliefhebbers over de hele wereld. Maar wat maakt creatine zo bijzonder en welke effecten heeft het eigenlijk op ons lichaam?

Een klein lesje biologie om te begrijpen wat creatine is en waar je lichaam het voor nodig heeft.

CREATINE IN HET LICHAAM

Creatine wordt geproduceerd door je lever, nieren, alvleesklier maar ook in je hersenen. In de natuur komt creatine vooral voor in vlees en vis. Creatine zorgt voor energievoorziening in je spieren. Die energie heeft je lichaam nodig om Het bevordert de vervanging van ATP en levert een explosieve bijdrage aan je energie. Hierdoor ben je minder snel vermoeid.

Bijna alle ‘creatinevoorraad’ die je in je lichaam hebt, ligt op geslagen in je spiercellen. Dit is gunstig want het heeft een positief effect op je type-2 spiervezels. Deze spiervezels hebben een hoge drempelwaarde, dat is de minimale hoeveelheid creatine wat je lichaam nodig heeft om effect te hebben. Dit is weer van invloed op de contractiesnelheid waarmee voornamelijk anaerobe energiebronnen voor worden gebruikt. Deze spiervezel heeft een krachtigere contractie maar kan dit minder lang volhouden dan een type-1 vezel welke weer beter is voor duursporten of lichte activiteiten.

Het bevat een combinatie van aminozuren en helpt de spierafbraak te verminderen en spieren te behouden. Bij het gebruik op langere termijn helpt het om meer oefeningen of herhalingen uit te voeren en zwaardere gewichten te tillen. Dit is een belangrijke factor in de spiergroei op langere termijn.

Creatine werkt ongeveer bij 70% van de mensen. Bij de overige 30% kan het zijn dat zij al genoeg creatine in hun spiervezels hebben zitten door het eten van voldoende vlees en vis. Zeker als je vegetarisch of veganistisch eet is dien je altijd extra creatine te gebruiken, om zo te korten te voorkomen.

MAAR WAT IS HET EFFECT VAN CREATINE?

De voordelen van creatine zijn divers en kunnen significant zijn voor mensen die zich bezighouden met intensieve fysieke activiteiten. Hier zijn enkele van de meest opvallende effecten:
1. Toename van spierkracht en -vermogen:
Creatine speelt een cruciale rol in het energiemetabolisme van de spieren. Het zorgt voor een snellere regeneratie van ATP (adenosinetrifosfaat), de primaire energiebron van spieren, wat leidt tot verbeterde kracht en uithoudingsvermogen tijdens korte, intense inspanningen zoals gewichtheffen en sprinten.
2. Spiergroei:
Creatine kan de spiergroei stimuleren door de toename van waterretentie in de spiercellen en door het verhogen van de eiwitsynthese. Dit kan leiden tot meer spiermassa en een vollere uitstraling.
3. Verbeterde hersteltijd:
Sommige studies suggereren dat creatine het herstel na zware training kan versnellen, mogelijk door ontstekingsremmende effecten en verhoogde hydratatie van spiercellen.
4. Cognitieve voordelen:
Creatine lijkt ook voordelen te bieden voor de hersenfunctie. Onderzoek heeft aangetoond dat het de cognitieve prestaties, vooral op taken die een snelle, korte-termijn geheugen en denkvermogen vereisen, kan verbeteren.
5. Bescherming tegen neurologische aandoeningen:
Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat creatine gunstige effecten kan hebben bij neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en hersenletsel.
Het is belangrijk op te merken dat de effecten van creatine kunnen variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van genetische factoren, dieet, training en andere individuele variabelen. Het is altijd raadzaam om met een gezondheidsexpert te praten voordat je begint met een supplementregime.

DE GEZONDHEIDSEFFECTEN VAN CREATINE

Bij de opbouw van creatine bestaat er een kans dat je lichaam vocht vast gaat houden, waardoor je iets in gewicht aan kunt komen. Ook zijn er enkelingen die last krijgen van hun buik met de bijbehorende darmklachten. Drink dan ook voldoende als je creatine gebruikt en probeer geen cafeïne zoals koffie of een pre-workout tegelijk te gebruiken. Uit sommige onderzoeken blijkt namelijk dat creatine minder goed wordt opgenomen als je het samen gebruikt met cafeïne.

Wanner je problemen hebt met je nieren kun je dit supplement niet gebruiken zonder toestemming van je arts.

Soms hoor je dat creatine valt onder de anabole steroïde, maar dat is een fabel. Het is een vrij verkrijgbaar supplement die op de lijst staat van goedgekeurde middelen. Het  komt van nature ook voor in voeding en je lichaam heeft het nodig.

WELKE CREATINE RADEN WIJ JE AAN?

RS Nutrition The Real CREA MONO is een supplement dat is ontworpen om je prestaties te verbeteren, niet alleen als je aan krachttraining doet. Bij alle sporten heb je baat bij extra creatine. Het wordt veelal gebruikt door bodybuilders, hardlopers, fietsers en voor krachttraining.

De voordelen van onze CREA MONO:

  • Je bent verzekerd van de zuiverste creatine monohydraat die er op de markt is.
  • Met handige maatschep
  • Beste prijs/kwaliteit verhouding

HOE GEBRUIK JE RS NUTRITION THE REAL CREA MONO?

Creatine kan op twee manier opgebouwd worden in je lichaam. Er zijn dan ook twee methoden om dit te doen, de snelle en de langzame methode.

Voor de snelle periode zou je dagelijks 20 gram creatine binnen moeten krijgen. Dit is vergelijkbaar met 5 kilo vlees.

Voor de snelle methode:

  • De eerste 5 dagen 4 doses van 5 gram (1 scoop) bij het ontbijt, het middageten, het avondeten en voor het slapen gaan.
  • Op dag 6 neem je twee doses van 5 gram.
  • Vanaf dag 7 neem je ongeveer 2 tot 5 gram creatine per dag.

Voor de langzame methode:

  • Neem een maand lang elke dag een dosis van 5 gram (1 scoop) per dag in
  • Hierna ga je over in de onderhoudsfase en neem je ongeveer 2 tot 5 gram creatine per dag

Bij voorkeur op te lossen in water of suikerwater.

Er zijn geen nadelen bekend bij gebruik op lange termijn, maar fysiologen raden aan om na ongeveer twee maanden een pauze in te lassen van een aantal weken. Zij denken dat door de supplementen het lichaam misschien zelf niet meer in staat is om creatine aan te maken en te transporteren naar de spiervezels. Het inbouwen van deze pauzes zorgt ervoor dat dit niet kan gebeuren.
Wanneer je stopt met het innemen van creatine duurt het ongeveer vier weken voordat alle extra ingenomen creatine uit het lichaam is verdwenen.

Terug naar blog