...

Afvallen, hoe doe je dat nou eigenlijk?

afvallen

De meeste van jullie hebben vast wel eens een poging gedaan om af te vallen en ondervonden hoe lastig dit is. Starten met je goede voornemens is niet zo moeilijk, maar volhouden is juist de crux.
Hoe hou je dit nu vol? En kies je voor een dieet, of doe je het zonder dieet? Hieronder zal ik een aantal vormen van afvallen en diëten toelichten.

 

Afvallen

Wanneer je hebt besloten om te gaan afvallen is het belangrijk dat je een plan hebt. Vraag jezelf af waarom je wilt afvallen en hoppa daar heb je jouw motivatie. Een dieet volgen doe je vaak tijdelijk tot het streefgewicht is bereikt en vaak valt men daarna weer in het oude patroon.  De beste manier om af te vallen en op gewicht te blijven is om gezond te gaan eten en de geraffineerde suikers en verzadigde vetten te laten staan. Je ontwikkeld nieuwe gewoontes en maakt deze onderdeel van je leefstijl.  Een nieuwe gewoonte aanleren is niet gemakkelijk. Vaak duurt dit lang en een kans op terugvallen is aanwezig. Hou goed voor ogen dat het tijd kost en dat je het er vaak moeilijk mee zult hebben. Maar wanneer je eenmaal een paar weken verder bent en je de verandering ziet in de spiegel en je voelt je fysiek en mentaal beter dan is het ineens niet meer zo moeilijk.

 

Diëten

Wanneer je echt te zwaar bent kun je een dieet volgen om wat sneller gewicht te verliezen. Zie het als een start waarbij je eerst wat meer gewicht verliest en later wat minder. Alsnog is het belangrijk om je leefstijl aan te passen zodat je ook op je streefgewicht blijft na je dieet te hebben gevolgd. Ik zal hieronder de 3 meest gevolgde diëten toelichten.

Koolhydraatarm

Bij de meeste mensen zijn koolhydraten overmatig aanwezig in het dieet. Minder koolhydraten eten kan een oplossing zijn als je er veel van eet. Door te stoppen met het snoepen van koekjes, snoep en chips etc. krijg je al veel minder koolhydraten binnen. De gezonde (langzame) koolhydraten zijn wel een belangrijk onderdeel van je dieet. Helemaal als je er ook bij sport. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose en bij snelle koolhydraten krijg je snel een piek in je suikerspiegel. Langzame koolhydraten worden minder snel verteerd door je lichaam en dus minder snel energie afgegeven. Producten met langzaam verteerbare koolhydraten zijn:

 • Zilvervliesrijst
 • Volkoren producten zoals brood, pasta en couscous
 • Havermout
 • Groenten
 • Fruit
 • Yoghurt

Paleo

Ik ben zelf geen voorstander van diëten, maar ik ben meer van de bewuste keuzes en zo natuurlijk mogelijk te eten.  Om deze reden ben ik wel fan van het Paleo dieet.  Bij Paleo eet je voedingsproducten die onbewerkt zijn. Het wordt vaak aangeduid als eten zoals ze dit in de oertijd deden. Je eet dan eigenlijk vooral:

 • Groenten
 • Fruit
 • Vlees en vis
 • Noten en zaden
 • Eieren

Eiwitdieet

De naam zegt het al. Bij het eiwit dieet eet je voornamelijk eiwitten. Wanneer je wilt afvallen maar ook spiermassa wil opbouwen kan dit dieet een uitkomst zijn. Ook dit is eigenlijk een koolhydraatarm dieet en door dit voedingspatroon aan te houden gaat je lichaam na verloop van tijd de glycogeen- en vetreserves aanspreken waardoor je af gaat vallen. Door zo veel eiwitten te eten ben je constant verzadigd en heb je een vol gevoel. Wat eet je met dit dieet voornamelijk:

 • Eieren
 • Mager vlees en vis
 • Groenten
 • Peulvruchten
 • Melkproducten

 

Sporten

Naast je nieuwe eetpatroon is het belangrijk om te gaan sporten en te blijven bewegen.
Vooral nu we in een lockdown zitten en meer thuis zijn is dit extra belangrijk. Wanneer je een vaste dagindeling hanteert, wordt het ook makkelijker om tijd in te plannen om te gaan sporten.
Bij sporten verbrand je calorieën. Wanneer je aan cardio doet verbrand je calorieën tijdens de workout. Het beste is om naast de cardio die je doet je stofwisseling te verhogen en ervoor te zorgen dat je 24 uur per dag meer calorieën verbrand. Maar hoe doe je dat? Met krachttraining.
Wanneer je ervoor zorgt dat je spieren groter en zwaarder worden hebben je spieren meer energie nodig om dit te behouden. Gevolg is dat je meer calorieën verbrand in rust.

Naast dat je zo meer calorieën verbrand in rust kun je natuurlijk nog extra calorieën verbranden met cardio. Hieronder een aantal tips met wat je kunt doen en hoeveel calorieën je daarmee ongeveer verbrand:

 • Hardlopen: 45 minuten – 500 tot 1000 calorieën
 • Aerobic: 45 minuten – 500 calorieën
 • Wandelen: 30 minuten – 300 calorieën
 • Zwemmen: 30 minuten – 300 calorieën
 • Circuittraining: 30 minuten 400 – 500 calorieën
 • Fietsen: 30 minuten – 250 calorieën bij 16 tot 20 km per uur

 

Supplementen die kunnen helpen bij afvallen

Een aanvulling met supplementen en vitaminen op jouw voeding kan geen kwaad. Tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen niet meer de waarden zoals ze die vroeger bevatten. Daarom kan het handig zijn om dit aan te vullen door middel van voedingssupplementen.

Fatburners
Deze helpen je om sneller vet te verbranden. Dit doen ze onder andere door je energieverbruik te stimuleren en dus je stofwisseling te veranderen.  Wanneer je jouw voeding niet op orde hebt en wel fatburners gebruikt, dan kun je last krijgen van het bekende jojo effect. Daarom is het belangrijk om je voeding goed op orde te hebben en deze aan te vullen met voedingssupplementen. Wil je fatburners uitproberen? Kijk dan op deze pagina op de website.

Aminozuur L Carnitine
L Carnitine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt niet in je lichaam geproduceerd en dit dien je dus uit je voeding of uit voedingssupplementen te halen. Het is onder andere te vinden in rood vlees, avocado en soja.  Het helpt je lichaam om meer energie te produceren en is verantwoordelijk voor het transporteren van vetzuren naar de mitochondria, die ze verbrand. De inname van het supplement zorgt ervoor dat spiercellen bij inspanning minder glucose en meer vetzuren gaan verbranden. Wil je dit graag proberen? Kijk dan op deze pagina op de website.

Groene thee
Groene thee helpt je bij het afvallen omdat je meer energie verbrand en tegelijkertijd afvalstoffen in je lichaam verminderd. Het is een goed middel als aanvulling op je supplementen en voeding en is tegelijkertijd natuurlijk. Je kunt groene thee drinken maar ook nemen als capsule samen met CLA + L Carnitine. Dan heb je gelijk alles in een.

CLA
CLA is een essentieel vetzuur dat je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het helpt om lichaamsvet af te breken en meer vetcellen te verbranden. Mooie bijkomstigheid is dat het ook helpt bij de opbouw van spieren. Win win. CLA zit onder andere in vlees en zuivel. Supplementen die je in kunt nemen staan hier.

 

7 tips!

 1. Wat is jouw motivatie? Bedenk waarom je wilt afvallen.
 2. Bepaal het gewicht dat je wilt behalen
 3. Ga op de weegschaal staan en herhaal dit wekelijks of tweewekelijks.
 4. Hou in het begin een eetdagboek bij om inzicht te krijgen in jouw eetpatroon
 5. Zorg dat je genoeg voeding eet die verzadigen zoals vezels en eiwitten.
 6. Meer bewegen!
 7. Maak jouw nieuwe eetpatroon onderdeel van jou leefstijl. Bedenk hoe je jezelf nu voelt en hou dit vast!
De waardering van www.realsupps.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 666 reviews.
Stuur bericht op whatsapp!